To, co w polskiej kuchni najlepsze…
Data wydarzenia: 30-04-2018
20 kwietnia br., z inicjatywy Samorządu Uczniowskiego w Zespole Placówek Edukacyjno- Terapeutycznych w Bobrowie odbyło się spotkanie kulinarne pt. „… czyli to co w polskiej kuchni najlepsze…”.
Tego dnia uczniowie wraz z nauczycielami przygotowywali typowe polskie potrawy, które następnie były prezentowane w czasie ogólnoszkolnego spotkania. Na stołach zawitała m.in. sałatka owocowa, krokiety, „chłopski garnek”, różnego rodzaju ciasta i wiele innych pyszności.
W trakcie spotkania uczniowie wysłuchali prezentacji na temat najciekawszych potraw różnych regionów Polski, a także rozwiązywali zagadki dotyczące kuchni regionalnych w naszym kraju.
Na zakończenie uczniowie mogli skosztować wszystkich przygotowanych dań. To był naprawdę smaczny dzień. Takie spotkania mają na celu rozwijanie zainteresowań kulinarnych, kształtowanie nawyku zdrowego odżywiania się, czy umiejętności ekonomicznego wykorzystania produktów spożywczych.