Stół na okoliczność
Data wydarzenia: 19-12-2018
Uczniowie z klas technikum hotelarskiego oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych, chcąc wykazać się swoimi umiejętnościami praktycznymi, poczuciem estetyki oraz pomysłowością i kreatywnością wzięli udział w konkursie zawodowym na najciekawszą aranżację stołu.
Konkurs odbył się 14 grudnia 2018 r., w ramach realizacji projektu „Cztery pory roku na talerzu oraz w aranżacji stołów okolicznościowych”. Tematy aranżacji były bardzo różne, przeważał jednak temat świąt Bożego Narodzenia, ale były również aranżacje jesienne, weselne, zimowe i kolacji uroczystych.
Stół to najważniejszy mebel w domu, o wyjątkowym znaczeniu i wielu rolach. Dlatego też nie bez znaczenia jest jego efektowna dekoracja. Elegancki stół, to elegancki posiłek. Nawet proste dania podane na gustownej zastawie i blacie wyściełanym elegancką tkaniną zyskują urok. Dekoracja stołu to sztuka - z dodatkami nie można przesadzać, z drugiej zaś strony zbyt skromne nie zbudują dostatecznie wysmakowanego klimatu.
W tej edycji konkursu laureatami zostali: I miejsce – Magdalena Lisowska, Maja Łukaszewska, Nikola Wrzosek, II miejsce – Wiktoria Bodnar, Daria Surma, Wiktoria Surma. Wyróżnienie otrzymały Klaudia Durka oraz Maja Wiśniewska.
Konkurs przygotowała Monika Gołąb, nauczycielka zawodu. Prace uczniów oceniała Izabela Zuchowska, nauczycielka zawodu ze szkoły ponadgimnazjalnej w Połczynie Zdroju.