Współpraca obu instytucji rozpoczęła się wiosną 2004 roku, kiedy to troje uczniów z Zasadniczej Szkoły Zawodowej wraz z opiekunem pojechało do Grimmen na zaproszenie kierownika ośrodka, pana Ludgera Möllera. Od tamtej pory odbywają się cykliczne pięcio - lub sześciodniowe spotkania na zmianę w Czaplinku i w Grimmen.
W wymianie, która odbyła się w dniach od 3 do 7 czerwca udział wzięło 7 uczniów z czaplineckiego ZSP. Strona niemiecka była reprezentowana przez 5 podopiecznych i jedną opiekunkę.
Głównym celem spotkania było wspólne zgłębianie tajników kuchni różnych narodów. Dlatego też od wtorku do piątku w Powiatowym Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, pod okiem pani Alicji Kaniewskiej młodzież w polsko-niemieckich grupach sporządzała różnorodne specjały. Wśród nich znalazły się włoska pizza, węgierskie naleśniki a la Gundel, francuski krem brulee, rosyjskie pienieni z bulionem i hamburgery amerykańskie. Poznawanie tych dań było bardzo ciekawym doświadczeniem, zwłaszcza dla grupy z Grimmen.
W programie ujęte były również atrakcje związane z kulturą naszego regionu. W poniedziałkowe popołudnie młodzież poznawała Czaplinek podczas rajdu zadaniowego. We wtorek cała grupa uczestniczyła w warsztatach rękodzieła artystycznego w Stawnie. W środę odbyła się wycieczka do ogrodów Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. W czwartek uczestnicy pływali łodzią po jeziorze Drawskim. W piątek po zajęciach praktycznych odbyło się podsumowanie i ewaluacja projektu spotkania. Jego celem była integracja młodzieży poprzez wspólne wykonywanie przydzielonych zadań i kształcenie umiejętności językowych w sytuacjach z życia codziennego, podczas zajęć edukacyjnych oraz poznawania kultury regionu. Spotkanie sprzyjało także uwrażliwianiu młodzieży na potrzeby osób niepełnosprawnych, a także zmniejszyło barierę w nawiązywaniu kontaktów z obcokrajowcami.
Projekt został dofinansowany przez Stowarzyszenie Gmin Polskich Euroregionu Pomerania z funduszy Polsko-Niemieckiej Współpracy Młodzieży. Poza tym Urząd Miejski w Czaplinku oraz Powiat Drawski ufundowali materiały promocyjne na upominki dla gości. Wsparcie finansowe okazał również m. in. pan Bernard Bubacz – przedsiębiorstwo P.P.H.U. Beneko, zajmująca się sprzedażą artykułów do przetwórstwa mięsnego i systemów znakowania żywności oraz pan Jacek Sadowski – centrum ogrodnicze „Sadogród” .
Serdecznie dziękujemy za okazane wsparcie.
Koordynator projektu: Małgorzata Płochocka