W dniach 15 – 17 października 2025 r. odbędzie się specjalistyczny kurs dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów wraz z egzaminem nadającym uprawnienia klasyfikatora grzybów, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2023 r. poz. 2237 ze zm.).
Miejsce kursu:
Dębowy Dwór
Ruda Różaniecka 301
37-613 Ruda Różaniecka
Przewidywana maksymalna liczba uczestników kursu wynosi 50 osób. Zakwalifikowanie na kurs odbędzie się po potwierdzeniu przyjęcia zgłoszenia przez organizatora. Pierwszeństwo uczestnictwa w kursie dla pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Uprawnienia klasyfikatora grzybów może uzyskać osoba, która jest pełnoletnia oraz ukończyła co najmniej gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową i kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów, a także zdała egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
Kurs prowadzony jest zgodnie z ramowym programem kursu specjalistycznego dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów określonym w załączniku nr 5 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (patrz załącznik – ramowy program).
Kurs obejmuje szkolenie teoretyczne (wykłady) oraz ćwiczenia praktyczne (ocena grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych zebranych przez uczestników w trakcie szkolenia). Wykładowcami kursu będą specjaliści grzyboznawcy i klasyfikatorzy grzybów
z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Uwaga!
Klasyfikator grzybów ocenia tylko grzyby świeże, na podstawie cech zewnętrznych - nie ocenia grzybów przetworzonych.
Koszt kursu wraz z pełnym wyżywieniem oraz noclegiem wynosi 1300 zł brutto.
Zgłoszenia osób chętnych do uczestnictwa w kursie należy kierować do 30 września 2025 r. drogą elektroniczną na jeden z wybranych adresów:
mailowo: grzyby.wsse.rzeszow@sanepid.gov.pl
poprzez skrzynkę podawczą ePUAP: /8c6oo37wiy/skrytka
poprzez e-Doręczenie: AE:PL-70454-93323-DTEIB-22
korzystając z karty zgłoszenia uczestnika (patrz załącznik – Karta zgłoszenia).
Wszelkie dodatkowe informacje w zakresie organizacji kursu można uzyskać pod podanym poniżej numerem telefonu oraz adresem e-mail:
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Rzeszowie
Oddział Higieny Żywności i Żywienia
ul. Wierzbowa 16, Rzeszów
Tel. +48 17 85 22 111 wew. 358
Adres e-mail: grzyby.wsse.rzeszow@sanepid.gov.pl