Smaki Powiatu Drawskiego
Każdy region Polski ma swoje unikalne i niepowtarzalne potrawy oraz produkty. Powiat drawski także może pochwalić się kilkoma oryginalnymi produktami lokalnymi. Część z nich opisana została w "Smakach Powiatu Drawskiego" - publikacji wydanej w 2013 roku przez Starostwo Powiatowe w Drawsku Pomorskim, zawierającej zbiór sprawdzonych przepisów na smaczne i proste dania, opracowany na podstawie materiałów nadsyłanych przez mieszkańców powiatu.
Najbardziej rozpoznawalną marką powiatu oraz całego Pojezierza Drawskiego jest niewątpliwie Miód Drahimski. To pierwszy produkt z województwa zachodniopomorskiego, który został objęty unijną ochroną - w 2011 r. Komisja Europejska zarejestrowała miód w kategorii Chronione Oznaczenie Geograficzne. Kilka lat wcześniej, w 2006 roku miody zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Drahim to pierwotna nazwa miejscowości Stare Drawsko, które już od wielu wieków słynie z tradycji pszczelarskich. Pod nazwą "Miód Drahimski" sprzedawanych może być pięć różnych miodów: wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, gryczany i wrzosowy, pochodzących z pasiek leżących na terenie czterech gmin Pojezierza Drawskiego: Czaplinka, Wierzchowa, Barwic i Bornego Sulinowa oraz Nadleśnictwa Borne Sulinowo.
Warto także wspomnieć o jeziorowym ogórku kiszonym z Jeziora Ogórkowego w Kaliszu Pomorskim. Od 2008 roku wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Już od 10 lat, w trzeci weekend lipca, miasto staje się światową stolicą ogórka. W mieście odbywa się tzw. Jarmark Ogórkowy, podczas którego w jeziorze zatapiane są beczki wypełnione świeżymi ogórkami i wyławiane te zatopione rok wcześniej. Oprócz ogórków kiszonych, można także spróbować mizerii, zupy ogórkowej oraz wielu innych wymyślnych ogórkowych dań. W ten sposób miasto nawiązuje do tradycji, kiedy to w Kaliszu Pom. funkcjonowała przetwórnia owocowo - warzywna, w której produkowano ogórki kiszone w dębowych beczkach wg tradycyjnej receptury. Zatopione beczki wyjmowano po trzech, a czasami nawet po dwudziestu czterech miesiącach.
Sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego - to ryba wędzona w całości (wg tradycyjnej receptury), wraz z podsuszoną skórą. Ma dymny zapach, lekko słonawy smak oraz złocisty kolor. Do lat 90-tych sielawa występowała w jeziorach drawskich w znacznych ilościach, będąc doskonałym surowcem wędzarniczym. W latach 70-tych ówcześni naukowcy pisali wręcz o występowaniu jezior sielawowych. Obecnie, według opinii miejscowych rybaków, sielawy jest coraz mniej, wciąż jednak odławiana jest w jeziorach: Pile, Drawsko, Siecino, Komorze i Lubie. Na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi sielawa figuruje od 2013 roku.
MIODY POJEZIERZA DRAWSKIEGO
Produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 27.08.2018 r. Kategoria - Miody
Pod nazwą miody Pojezierza Drawskiego wytwarzanych jest 11 gatunków miodu: wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy, gryczany, nawłociowy, faceliowy, wrzosowy, chabrowy, koniczynowy, akacjowy oraz spadziowy. Produkt ten pozyskiwany jest na terenie 7 gmin województwa zachodniopomorskiego, położonych w obszarze Pojezierza Drawskiego: Czaplinek, Borne Sulinowo, Drawsko Pom., Połczyn Zdrój, Barwice, Złocieniec oraz Szczecinek.
Gospodarstwo Pasieczne „MAJA” R.K. Bondaruk
Czarne Wielkie 49,78-550 Czaplinek,
Tel. 535 225 155, 886 155 926
SIELAWA WĘDZONA Z POJEZIERZA DRAWSKIEGO
Produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 2.07.2013r. Kategoria – Produkty rybołówstwa
Wśród różnorodności i charakterystycznych gatunków ryb występujących w jeziorach Pojezierza Drawskiego, obok szczupaków, węgorzy, leszczy, od dawna wymieniana jest także sielawa. Tuż po wojnie, kiedy ww. teren był zasiedlany przez ludność napływową, sielawę nazywano małą sieją, od niemieckiej nazwy „kleine Maräne”.
Smażalnia ryb i wędzarnia – Perłak Roman
Stare Drawsko 18
tel. 94 375 88 76 lub 788 950 140
e-mail: wie-54@wp.pl
MIODY DRAHIMSKIE
Produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 1.06.2006r. Kategoria – miody.
Pasieka Fujarskich, oferuje zdrowe i naturalne miody. Od 2011 gospodarstwa pasieczne „Kószka I” i „Kószka II” należą do Stowarzyszenia Producentów Miodu Drahimskiego, zrzeszającego wytwórców wysokiej jakości produktów regionalnych. Każda z wytwarzanych przez nich odmian Miodu Drahimskiego została wpisana przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG).
Gospodarstwo Pasieczne „Kószka I”
Konrad Fujarski
Ul. Górna 4
78-552 Kluczewo
tel. 603 565 267
Gospodarstwo Pasieczne „Kószka II”
Grzegorz Fujarski
Wełnica 7B
78-550 Czaplinek
Tel. 601 409 356
Produkty lokalne:
GOSPODARSTWO AGROTURYSTYCZNE „AGROWESTERN”
drobna produkcja własnych wyrobów ekologicznych tj.
Gospodarstwo Agroturystyczne
Agrowestern Monika
Rzepowo 6 gm Czaplinek
Tel: 606 333 742
E-mail : rosiak.monika@wp.pl
ZAJAZD – RESTAURACJA „STARY DRAHIM” w Starym Drawsku
Potrawy regionalne:
„Bar u Romka” w Starym Drawsku:
„Cafe Bar Trocki” w Czaplinku