Produkty lokalne i tradycyjne Drukuj Drukuj Zapisz Zapisz

 

Smaki Powiatu Drawskiego

Każdy region Polski ma swoje unikalne i niepowtarzalne potrawy oraz produkty. Powiat drawski także może pochwalić się kilkoma oryginalnymi produktami lokalnymi. Część z nich opisana została w "Smakach Powiatu Drawskiego" - publikacji wydanej w 2013 roku przez Starostwo Powiatowe w Drawsku Pomorskim, zawierającej zbiór sprawdzonych przepisów na smaczne i proste dania, opracowany na podstawie materiałów nadsyłanych przez mieszkańców powiatu.

Najbardziej rozpoznawalną marką powiatu oraz całego Pojezierza Drawskiego jest niewątpliwie Miód Drahimski. To pierwszy produkt z województwa zachodniopomorskiego, który został objęty unijną ochroną - w 2011 r. Komisja Europejska zarejestrowała miód w kategorii Chronione Oznaczenie Geograficzne. Kilka lat wcześniej, w 2006 roku miody zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Drahim to pierwotna nazwa miejscowości Stare Drawsko, które już od wielu wieków słynie z tradycji pszczelarskich. Pod nazwą "Miód Drahimski" sprzedawanych może być pięć różnych miodów: wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, gryczany i wrzosowy, pochodzących z pasiek leżących na terenie czterech gmin Pojezierza Drawskiego: Czaplinka, Wierzchowa, Barwic i Bornego Sulinowa oraz Nadleśnictwa Borne Sulinowo.

Warto także wspomnieć o jeziorowym ogórku kiszonym z Jeziora Ogórkowego w Kaliszu Pomorskim. Od 2008 roku wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Już od 10 lat, w trzeci weekend lipca, miasto staje się światową stolicą ogórka. W mieście odbywa się tzw. Jarmark Ogórkowy, podczas którego w jeziorze zatapiane są beczki wypełnione świeżymi ogórkami i wyławiane te zatopione rok wcześniej. Oprócz ogórków kiszonych, można także spróbować mizerii, zupy ogórkowej oraz wielu innych wymyślnych ogórkowych dań. W ten sposób miasto nawiązuje do tradycji, kiedy to w Kaliszu Pom. funkcjonowała przetwórnia owocowo - warzywna, w której produkowano ogórki kiszone w dębowych beczkach wg tradycyjnej receptury. Zatopione beczki wyjmowano po trzech, a czasami nawet po dwudziestu czterech miesiącach.

Sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego - to ryba wędzona w całości (wg tradycyjnej receptury), wraz z podsuszoną skórą. Ma dymny zapach, lekko słonawy smak oraz złocisty kolor. Do lat 90-tych sielawa występowała w jeziorach drawskich w znacznych ilościach, będąc doskonałym surowcem wędzarniczym. W latach 70-tych ówcześni naukowcy pisali wręcz o występowaniu jezior sielawowych. Obecnie, według opinii miejscowych rybaków, sielawy jest coraz mniej, wciąż jednak odławiana jest w jeziorach: Pile, Drawsko, Siecino, Komorze i Lubie. Na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi sielawa figuruje od 2013 roku. 


Produkty tradycyjne:

MIODY POJEZIERZA DRAWSKIEGO

 

Produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 27.08.2018 r. Kategoria - Miody

 

Pod nazwą miody Pojezierza Drawskiego wytwarzanych jest 11 gatunków miodu: wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy, gryczany, nawłociowy, faceliowy, wrzosowy, chabrowy, koniczynowy, akacjowy oraz spadziowy. Produkt ten pozyskiwany jest na terenie 7 gmin województwa zachodniopomorskiego, położonych w obszarze Pojezierza Drawskiego: Czaplinek, Borne Sulinowo, Drawsko Pom., Połczyn Zdrój, Barwice, Złocieniec oraz Szczecinek.

Gospodarstwo Pasieczne „MAJA” R.K. Bondaruk

Czarne Wielkie 49,78-550 Czaplinek,

Tel. 535 225 155, 886 155 926

 

SIELAWA WĘDZONA Z POJEZIERZA DRAWSKIEGO

 

Produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 2.07.2013r. Kategoria – Produkty rybołówstwa

   

Wśród różnorodności i charakterystycznych gatunków ryb występujących w jeziorach Pojezierza Drawskiego, obok szczupaków, węgorzy, leszczy, od dawna wymieniana jest także sielawa. Tuż po wojnie, kiedy ww. teren był zasiedlany przez ludność napływową, sielawę nazywano małą sieją, od niemieckiej nazwy „kleine Maräne”.

 

Smażalnia ryb i wędzarnia – Perłak Roman

Stare Drawsko 18

tel. 94 375 88 76 lub 788 950 140

e-mail: wie-54@wp.pl

 

MIODY DRAHIMSKIE

Produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 1.06.2006r. Kategoria – miody.

 

Pasieka Fujarskich, oferuje zdrowe i naturalne miody. Od 2011 gospodarstwa pasieczne „Kószka I” i „Kószka II” należą do Stowarzyszenia Producentów Miodu Drahimskiego, zrzeszającego wytwórców wysokiej jakości produktów regionalnych. Każda z wytwarzanych przez nich odmian Miodu Drahimskiego została wpisana przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG).

 

Gospodarstwo Pasieczne „Kószka I”

Konrad Fujarski

Ul. Górna 4

78-552 Kluczewo

tel. 603 565 267

 

Gospodarstwo Pasieczne „Kószka II”

Grzegorz Fujarski

Wełnica 7B

78-550 Czaplinek

Tel. 601 409 356

 

 Produkty lokalne:

 

GOSPODARSTWO AGROTURYSTYCZNE  „AGROWESTERN”

drobna produkcja własnych wyrobów ekologicznych tj.

  • chleby rożnego rodzaju na zakwasie.
  • sery z mleka krowiego od naturalnych po różne dodatki jak czarnuszka , orzech włoski , papryka czy czosnek niedźwiedzi 
  • ricotte , feta , 
  • dżemy, konfitury, soki .
  • przetwory mięsne: pasztety , konserwy itp. 

 

Gospodarstwo Agroturystyczne 

Agrowestern Monika 

Rzepowo 6 gm Czaplinek 

Tel: 606 333 742

E-mail : rosiak.monika@wp.pl

www.agro-western.pl

 

ZAJAZD – RESTAURACJA „STARY DRAHIM” w Starym Drawsku

Potrawy regionalne:

  • Zupa rybna (flaczki z lina)
  • Uboty Drawskie (kartacz ziemniaczany z nadzieniem rybnym w sosie koperkowym)
  • pirogi domowe – rybne i jagodowe
  • kołduny drahimskie w rosole i barszczu czerwonym
  • Placek Drahimski (sos z wołowiny)
  • dziczyzna
  • ryby smażone z okolicznych jezior

 

„Bar u Romka” w Starym Drawsku:

  • kupić rybę wędzoną i smażoną z okolicznych jezior (sielawa, sieja, sandacz, miętus, okoń, szczupak, lin, płoć, węgorz);
  • ryby w zalewie octowej i zalewie octowo-miodowej z miodem Pojezierza Drawskiego;
  • większe ilości można zamówić pod telefonem: 788 950 140
  • piwa Połczyńskie: Miodowe, Zdrojowe, Czarne, Chmielowe, Tęgie, Pils, Full.
  • można nabyć lub zamówić większą ilość:
  • Miody z Pojezierza Drawskiego
  • jajka domowe

 

„Cafe Bar Trocki” w Czaplinku

  • zupa grzybowa
  • smażona sielawa (w sezonie letnim)
  • placek po węgiersku
  • piwo połczyńskie
  • schabowy po wiedeńsku

 

Powrót